Ambulans Tarihi ve Gelişimi

Ambulans Tarihi ve Gelişimi, yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. Ambulans sözcüğü Türkçe’ye İngilizce “Ambulance” sözcüğünden geçmiştir. Kelimenin kökeni Latince ambularedir ve yürümek ya da hareket etmek anlamına gelmektedir. Bu eski tarihlerdeki tıbbi müdahaleler için hastaların taşınarak ya da tekerlekli sandalye benzeri bir şekilde itilerek götürülmesinden gelmektedir. Kelimenin orjinali, bir ordunun peşinde hareket eden hareketli hastane anlamında kullanılmıştır.

Bilinen insanlık tarihi süresince bu ilk yardım ihtiyaçları, kazalarda, savaşlarda ve afetlerde hasta ve yaralı taşıma ihtiyaçları üzerine kurulmuştur.  Günümüzden 5000 yıl önce Mısırda, eski Yunan ve Roma uygarlıklarında bu taşımacılık işlevini gören uygulamalar görülmektedir. Müslüman ülkelerde bu taşımacılık işlevini gören araçların kullanımı 7.yüzyıldan itibaren başlamıştır. Kurulan medikal takımlar ve bulunan ilk yardım teknikleri üzerinden ambulans hizmetleri verilmiştir.

11.yüzyıldan itibaren ise kurulmuş hastanelere bağlı olarak, ilk yardım hizmetleri benzeri uygulamalara rastlanmaktadır. 1487 yılında İspanya Kraliçesi Isabella, İspanya ordusunun ihtiyaçları için taşımacılık ve ilk yardım araçlarının kullanımını öngörmüştür. Napolyon’un baş cerrahı Baron Domique Larrey,  Prusya seferi sırasında taşımacılık işlevi gören araçları da içeren bir şekilde askeri tıbbi birlik kurmuştur. 1880 yıllarda ise İskoçya’da kilise yardım örgütleri, taşımacılık hizmetlerini de içerecek biçimde ilk yardım birliklerini kurmuştur.

ambulans tarihi ve gelisimi - baran ambulans

İlk sivil ambulans girişimi ise İngiltere’de 1878 yılında kurulmuş ve 1897 yılında Londra’da ilk tam gün süreli ambulans servisi hizmete girmiştir. Acil ilk yardım ihtiyaçları esas olarak ilk önce askeri ihtiyaçlar çerçevesinde ortaya çıkmış, sonrasında kentleşme süreçleri ile birlikte, kent yaşamı içinde itfaiye, polis ve ambulans hizmetlerinin birlikte yürütüldüğü bir sistem ortaya çıkmıştır. Böylelikle ambulans resmi olarak dünya genelinde kabul görmüştür. Baran Ambulans ise yaklaşık 20 yıldır bu sektörde hizmet vermekte ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği uluslararası standartlar çerçevesinde ve T.C Sağlık Bakanlığı’nın ilgili tüm mevzuatına uygun olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılmıştır. Yaygın ve tam donanımlı filosu, eğitimli ve etkin personeli, güçlü teknolojik alt yapısı ile 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.

Acil Durumlarda İlk Yardım

Ambulans ve Acil Sağlık Hizmetlerinde hasta güvenliği belirli açılardan risk altındadır. Bu risklerin başında trafik güvenliği ve hijyen koşullarıdır. Baran Ambulans, ekipmanının dezenfeksiyon ve sterilizasyonu için gerekli tüm uygulamaları yapar ve yapılmasını sürekli denetler. Baran Ambulans, ambulansın seyri sırasında olası risklere karşı daha güvenli sürüş için, ambulanslarını sürekli yenileyerek ve tüm sürücülerini ileri sürüş teknikleri eğitimine dahil ederek trafikteki olası riskleri en aza indirgemeye çalışır.

Herhangi bir hastane öncesi acil sağlık hizmeti gerektiren her tür durumda hizmetinizdeyiz. 7 gün 24 saat aktif olan 444 10 61 ( alan kodu eklemeden) numaralı telefon üzerinden bize ulaşabilirsiniz. Çağrı karşılayıcı ekibimiz hastanız hakkında bilgileri aldıktan sonra ambulansın yaklaşık ulaşma süresini size bildirecektir. Ekiplerimiz gelene kadar yapılması gerekenler konusunda önerilerde bulunacaktır. İlk yardım ekibimiz değerlendirme sonrasında ilk müdahaleyi yaparak, hasta ya da yaralımızı, nakil için uygun hale getirecek ve güvenli bir biçimde en uygun hastaneye naklini sağlayacaktır.

Kaynak: History of the Ambulance – Wikipedia